We hoeven helemaal niet te lijden

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op maandag 2 mei 2016

Shadows by Chelsea Turner


Morgen is er dodenherdenking in Nederland, en de dag daarna bevrijdingsdag. Het zijn dagen waarbij ik gemengde gevoelens heb. Is het goed om mensen die onze vrijheid hebben verkregen te herdenken en vervolgens deze vrijheid te vieren? Ja, misschien wel. Zo ervaren we dankbaarheid en zijn we ons bewust van hoe belangrijk vrijheid voor ons is. Aan de andere kant richten we ons op het lijden.


Gallipoli The Final Wave


Pas na zes jaar thuis bij zijn gezin

Voor mijn gevoel blijven we hangen in ‘ons’ lijden. Met z’n allen springen we in de spreekwoordelijke put en gaan we op in een diepe ellende. Vervolgens zijn we dankbaar dat anderen ons uit de put helpen. Vanwaar deze kijk? In de zomer van 1987, vlak voor ik in militaire dienst ging, verbleef ik een paar weken bij mijn opa op Guernsey. Mijn opa vertelde toen hoe hij de Tweede Wereldoorlog had ervaren. In 1940, toen de oorlog uitbrak in Nederland, was hij in Engeland bloembollen aan het verkopen. Terugkeer naar zijn vrouw en kinderen in bezet Nederland was onmogelijk. Daarom meldde hij zich bij het Britse leger en werd uitgezonden naar Australië. Gelukkig hoefde hij niet te vechten, maar hij keerde pas na zes jaar thuis bij zijn gezin. Daar heeft hij ontzettend onder geleden.


Sedona At Sunset by Zularime


Opofferen

Zijn verhaal heeft een diepe indruk op mij gemaakt en beïnvloedde hoe ik mijn eigen diensttijd ervoer. In de eerste paar maanden was ik bloedfanatiek, maar al gauw veranderde mijn enthousiasme in aversie. Steeds meer werd ik me bewust waarvoor we opgeleid werden en diep vanbinnen wist ik dat het niet de bedoeling was dat we ons opofferden voor het winstbejag van een kleine groep machtswellustelingen.


In angst geleefd

Dit weten werd nog eens bevestigd toen ik later de verhalen over mijn andere opa hoorde. Die heeft gevochten in de Slag om de Grebbeberg. Toen eenmaal bleek dat de vijand op het punt stond de artilleriebatterij waarvan hij deel uitmaakte in te nemen, heeft de commandant van mijn opa’s eenheid het bevel gegeven terug te trekken. De commandant is alleen achtergebleven om de terugtrekking mogelijk te maken en heeft het met zijn leven moeten bekopen. Mijn opa heeft de rest van de oorlog bij het verzet gediend. Daarna heeft hij voor de rest van zijn korte leven in angst geleefd. Zo vertelde een van mijn ooms hoe mijn opa altijd een ingepakte koffer onder het bed had liggen, ‘voor het geval dat’. Ook hij heeft, getraumatiseerd als hij was, ontzettend geleden.


Ennio Morricone Chi Mai


Heartshaped Hands by Johan van den Berg


Dodenherdenking is wreed

Nou hebben mijn beide opa’s geleden, zo hebben ook hun gezinnen geleden. Zo heeft iedereen in Nederland geleden en zo heeft iedereen over de hele wereld geleden. Niet alleen door oorlog, ook door alle andere gebeurtenissen die ons diep raken. Iedere keer maar weer, en daar staan wij bij een dodenherdenking ieder jaar bij stil. Ik vind dat volkomen zinloos, wreed zelfs, dat we de wonden iedere keer weer openen. We hoeven niet te lijden. Dat heeft Nelson Mandela ons laten zien. Hij bleef niet in zijn lijden hangen en werd er een krachtiger mens van. Hij doet me denken aan het lijden van Jezus aan het kruis. De boodschap daarbij zou zijn dat wij allen door zijn lijden verlost worden uit ons lijden. Ik geloof wat anders.


Magnolia Blossoms By Michael and Christa Richert


Onszelf bevrijden

Ik geloof dat Jezus en zijn vrouw Maria Magdalena ons duidelijk wouden maken dat wij op Aarde alles tot onze beschikking hebben om ons volledig te manifesteren. Vanuit onvoorwaardelijke liefde en dan allereerst voor onszelf mogen en kunnen wij genieten van het leven en alles wat het leven ons te bieden heeft. Natuurlijk worden we daarbij geholpen door anderen, maar we zijn daarvan onafhankelijk. We zijn eigenmachtig. En hoe meer we vanuit ons hart gaan leven, hoe meer we deze macht, deze creatiekracht gaan voelen en de vruchten daarvan gaan ervaren. We hoeven helemaal niet te lijden en we hoeven niet bevrijd te worden. Want, we kunnen onszelf bevrijden om in geluk, liefde, overvloed en vrijheid te leven.


Hans Zimmer & Lisa Gerrard Gladiator Theme Now We Are FreeAfbeeldingen:

‘Shadows’ van Chelsea Turner op Freeimages.com

‘Sedona At Sunset’ van Zularime op Freeimages.com

‘Heart-shaped Hands’ van Johan van den Berg op Freeimages.com

‘Magnolia Blossoms’ van Michael en Christa Richert op Freeimages.comWil jij ook op de hoogte blijven? Abonneer je op de Tekstschrijver nodig Blog!
Gearchiveerd in de categorieën: levensbeschouwing, transformatie, persoonlijke groei, zelfinzicht, maatschappij, hart, bewustzijn, liefde, kracht

Voorzien van de labels: tekstschrijver, hart, hart, liefde, australie, kracht, aarde

Deel deze blog

Geef je reactie op deze blog

Abonneer op mijn blog
Categorieën