Recensies van De feeks van Montpézat


Tekstschrijver nodig RecensiesArmand kan de gruwelijke moord op zijn vader niet verwerken. Hij vindt troost bij Tamar, een vrouw waar iedereen bang voor is. Armand raakt verwikkeld in een genadeloze vendetta, maar weet niet waar de oorzaak ligt van de familievete. Hij vindt steun bij Tamar, die als heks wordt beschouwd en doet uiteindelijk een gruwelijke ontdekking. Deze roman speelt aan het einde van de negentiende eeuw in Zuid-Frankrijk waar twee Siciliaanse families elkaar naar het leven staan. Armand houdt zich schuil in de overweldigende kloof van Verdon. Zijn geliefde Tamar is ook erg betrokken bij de natuur. De schrijver is erin geslaagd om behalve een spannend verhaal prachtige beschrijvingen van het natuurgebied te geven. Soms gedetailleerde weergaves van mishandelingen en hier en daar wat zweverig als het gaat om het gedrag van Tamar, maar verder een bijzonder boeiend verhaal over wraak en liefde.

Recensie NBD Biblion: Marian Verstappen – Naus, 20 februari 2013


Debuut van de Groninger Wim Beunderman, dat zich afspeelt in Frankrijk. De vader van Armand Pasquale is op gruwelijke wijze vermoord. Maar misschien weten de Castagnicca’s, de zeven uit Corsica gevluchte broers, daar meer van af? Armand is zelf ook van Corsicaanse afkomst, dus het kan hier zo maar om een ouderwetse familievete gaan. Tijdens zijn zoektocht naar de dader(s) ontmoet hij Tamar, die zijn hart sneller doet kloppen. ‘Hij kon zijn innerlijke oog niet losmaken van Tamars mysterieuze ogen.’ Van dat innerlijke oog heeft hij trouwens wel vaker last. Zij ziet hem ook meteen zitten. ‘Kom Armand, ik laat je mijn paradijs zien.’ Daar snap je niks van want Armand zweet op elke pagina als een otter, het gutst uit al zijn poriën. Of zou ze soms te veel zijn afgeleid door zijn filosofische beschouwingen? ‘Onze lusten zijn als de getijden die op komen zetten.’ Alleen spannend voor liefhebbers van het weeë boek. (AV)

Recensie Vrij Nederland Thrillergids, 2013


Een zwoele avond in de door zon doordrenkte Provence. Alsof de bedwelmende geuren van lavendelaren tot diep in mijn neus doordringen en de verzengende warmte van de dag nog uit de bodem omhoog dringt…de tsjirpende krekels.

Wim Beunderman neemt ons mee naar 1873, in een spannend verhaal waar een 17-jarige jongen Armand, het hoofdpersonage, zich in een 5-jarig familiedrama een weg baant. Zijn intense gevoelens van woede en wraak op de intens lafhartige Rico, de Corsicaan, die zijn broer Estève sloeg, worden al snel duidelijk.

Armand worstelt ook met een beeld dat in zijn geheugen staat gegrift: zijn vermoorde vader. Toen hij 5 jaar geleden ’s ochtends in de bakkerij wou gaan helpen, lag de man bloedend en levenloos op de vloer. Armands moeder lijkt het gebeuren nooit te boven te komen, het is alsof er iets in haar stierf. Al altijd vond hij geborgenheid en steun bij zijn oom Alex. Maar een duister gesprek dat hij onlangs per toeval had opgevangen deed hem ineens twijfelen.

En dan…ontmoet hij de feeks. Was Tamar echt zoals de mensen fluisterden? Bezeten door de duivel die bezit nam van haar ziel? Maar Armand en Tamar voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken, alsof hun zielen elkaar al altijd hebben gekend. Zij neemt hem mee in haar wereld van betovering, mysterie, schoonheid, speelsheid en liefde.

In zijn dromen komen de dreigende waarschuwingen van zijn familie en dorpsgenoten: “Kijk uit jongeman, dat is de Feeks, ze is nog gevaarlijker dan Rico…” en twijfel bekruipt hem. Maar Armand ontwaakt telkens in het heerlijke besef dat het maar een droom was. Maar is dat wel zo?

En wat voert Rico in zijn schild? En is Armands oom Alex wel te vertrouwen? En wat is er vroeger gebeurd in zijn familie? Het lijkt of iedereen angstvallig het verleden verborgen houdt en in angst leeft. We moeten wachten tot de laatste bladzijden op de spannende en bloedstollende ontknoping.

Met ware vertellersallure beschrijft Wim in geuren en kleuren en soms met rauw realisme een verhaal over liefde en haat, verdriet en vreugde, wraak en vendetta, vergeving,  schoonheid en warmte en…eeuwigheid. De onvermijdelijke schaduwkanten van het mens-zijn en de diepste en zingevingsvragen van het bestaan gaat hij niet uit de weg. Hoewel ik eerder een non-fictie-lezer ben, bleef het boek me boeien tot de laatste zinnen.

Voor wie op een druilerige zomerdag in de warmte van de Provence wil ondergedompeld worden en alle kilheid even wil vergeten: lees De Feeks van Montpézat. De sfeer blijft nog lang nazinderen in mijn lijf.

Recensie Goedele Vercnocke, 24 juni 2013


Heb "de feeks" uit. Zucht. Ik was nooit zo'n romanlezer, maar dit vond ik echt fantastisch. Wanneer komt je volgende boek uit Wim?

Herman Troost, 10 december 2012


Ik heb de feestdagen niet gehaald...........wilde je even complimenteren met een geweldige eerste roman. Ik vind het geweldig knap dat je zo'n verhaal uberhaupt kan bedenken, laat staan op een aantrekkelijke manier kan opschrijven. En dan zo dat ik helemaal "in" het verhaal zit en het in 3 avonden uitlees. Als de tweede klaar is mag je me weer mailen ;-)

Renzo Hof, 19 december 2012


Deze week de De feeks van Montpézat uitgelezen. Wat een verhaal! Trots op Wim Beunderman! Zo inspirerend als iemand zijn droom waarmaakt!

Anja Tehupeiory – Wester, 21 december 2012


‘De feeks van Montpézat’ is een boeiend verhaal over liefde en pijn. Zo knap hoe je in dit verhaal het menselijke aspect verbindt met het spirituele aspect van het leven. Zo knap Wim!

Dank je wel voor dit mooie inspirerende meeslepende verhaal. Ik ga ervan uit dat het vele harten raakt en opent.

Elles Runia, 28 december 2012


Vannacht "de Feeks" uitgelezen. Inderdaad vannacht, kon niet stoppen met lezen. Wat een onverwachte afloop, geweldig! Een bijzonder boek, proficiat Wim!

Petra Visser – Kosse, 29 december 2012


Het neemt je mee vanaf de eerste bladzijde, een mooie betekenisvolle verhaallijn en vol verrassende wendingen.

Anoniem, 2 januari 2013


Ik vond het een heel mooi en boeiend verhaal. Echt super dat je zoiets kan schrijven J. Ik vond het ook wel bijzonder dat wreedheid, haat, woede en de onvoorwaardelijke liefde zo naast elkaar staan.

Sabine Hess, 10 januari 2013


Hoi Wim, ik heb de Feeks uit. Mooi verhaal man!

Gabe de Jong, 15 januari 2013


Ik heb het boek uit! Schitterend, heel meeslepend en vooral een zeer pakkend en verrassend einde! Vette dikke pluim Wim !!!! Fantastisch pakkend geschreven!!


Gytha Bruining, 24 januari 2013


Magistraal hoe je de sfeer creëert, het landschap en de personages tot leven brengt en de spanning opbouwt. Echt een kunstwerk, met passie en vanuit je hart geschreven!

Aart Beunderman, 28 januari 2013


Ik heb het met veel plezier gelezen. In het begin moest ik er wel in komen, maar toen dat gebeurd was, wilde ik steeds door om te weten hoe het zou aflopen. Nou, dan heb je het voor mij goed gedaan.

Anneke Carras, 5 februari 2013


Hallo Wim, in één keer je boek uitgelezen. Aanrader! Mijn held is Mauro! #integerenzuiver

Mariska Sloot, 7 februari 2013


Feeks uit... kom maar door met je volgende boek Wim! Erg mooi boek... dankjewel!

Hendrik Kingma, 7 februari 2013


Het boek is lief, romantisch, verdrietig, spannend en gewoon de moeite waard.

Dorothea Piek, 13 februari 2013

.

Ik heb je boek De feeks van Montpézat uit. Wat mooi en liefdevol geschreven. Hoe hart en hard de strijd aangaan.

Heidy Bolwijn, 1 maart 2013


Was ik weer te laat om de feeks te ontmoeten. Jammer, was ze leuk? Leuk boek trouwens, mijn man en ik hebben er beiden van genoten.

Sietske Zwerver, 26 maart 2013


Ik moet zeggen dat ik het boek maar moeilijk terzijde kon leggen en er graag weer mee verder ging, en me mee heb laten voeren met de emoties.

Gerard Slegers, 26 maart 2013


Wim, ze lag me al die maanden aan te kijken maar ben nu werkelijk gegrepen door De feeks van Montpézat. Woorden én beelden in mijn hoofd en hart en met moeite weg te leggen. Prachtig!

Evangelina Gómez, 20 april 2013


Zaterdag(nacht) uitgelezen. Nee, geen zware bevalling. Kon m'n aandacht er goed bij houden en ook na een paar dagen niet gelezen te hebben, pakte ik het verhaal zo weer op. Ze leest prettig. Mooi (spiritueel) verhaal met verborgen boodschappen (bijvoorbeeld dat je het verleden niet hoeft voort te zetten maar je eigen beslissing daarin kunt nemen!). Complimenten Wim! Ben benieuwd naar je volgende boek. J

Richard Loos, 24 juni 2013