En de wind fluisterde - Aflevering 5

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op donderdag 7 september 2017

Holden Australia by Jo Burckhardt


Klik hier om dit verhaal vanaf het begin te lezen!


Aflevering 5

Ironbark zuchtte diep toen hij het gebouw van het Australische Nationale Archief in Canberra verliet en naar het parkeerterrein liep. Hij deed de kraag van zijn geruite flanellen overhemd verder open en veegde het zweet uit zijn nek en zijn keel. Het was niet zozeer de abnormale hitte voor deze tijd van het jaar die hem zorgen baarde als de informatie in het dossier dat hij net had doorgenomen.


“Na al die jaren,” mompelde hij toen hij plaatsnam achter het stuur van zijn auto. “Wie had dit kunnen weten?”

Hij startte de motor en verwelkomde de opluchting die de stroom van koele lucht van de air conditioning hem bezorgde. Even werden zijn gevoelens van verdriet en zijn neiging om deze te uiten onderdrukt. Toen haalde hij zijn hand door het dunne bos met grijze haren op zijn hoofd en vroeg zich af wat hij nu zou doen. Zou hij zijn dochter het ware verhaal van haar oorsprong vertellen? Nee, zei hij in zichzelf. Hij kon beter wachten tot zij zich beter ging voelen. Aan de andere kant, dacht hij, zou dat lang op zich kunnen laten wachten, misschien wel haar hele leven.


Worstelend tussen openheid en ontwijking, zwolg hij in besluiteloosheid. Het stond in schril contrast met zijn vastbesloten en taaie aard, dat, samen met zijn lange postuur, hem de bijnaam had opgeleverd van ‘Ironbark’ (een soort eucalyptus boom) toen hij achterin de twintig was. Toentertijd maakte hij een tocht in zijn Holden naar Lake Eyre toen hij de onverharde weg van de Oodnadatta Track verliet en verdwaald raakte. Na zo’n vijf kilometer barstte de radiateur door de hitte en begaf zijn auto het. Tegen die tijd was hij de onverharde weg uit het zicht geraakt en besloot hij om te voet zijn weg te vinden. Drie dagen lang dwaalde hij, in rondjes zoals hij er later achter kwam, en begon hij alle hoop om ooit weer thuis te komen kwijt te raken, toen hij een oude Aboriginal jager tegenkwam. De oude man gidste hem naar een afgelegen veeboerderij en terug naar de bewoonde wereld.


‘Taai als maar kan en zo hard als een spijker’, is hoe zijn kameraden over hem praatten nadat hij hen had verteld over zijn beproevingen, en vanaf die dag stond hij overal bekend als Ironbark.

“Hmm, zo taai ben ik nu niet,” sprak hij cynisch terwijl hij met beide handen op het stuur rustend door de voorruit naar buiten staarde, zich onbewust van het feit dat hij alle reden had om niet taai te zijn. Het was een zware schok voor hem geweest om erachter te komen dat zijn dochter geen wees was maar als baby weg was gehaald bij haar Aboriginal moeder. Diep vanbinnen brak er iets in hem diep en kon hij zich plotseling verplaatsen in de groep mensen die ‘The Stolen Generations’ (Gestolen Generaties) werd genoemd.


Nu wist hij dat er niets anders op zat dan zij dochter alles te vertellen. Zij had het recht om het te weten, net zoals zijn vrouw toen zij nog leefde. Plotseling gingen zijn haren recht overeind staan toen een bijzondere gedachte in hem opkwam. Wat had zij geweten over hun pleegdochter?

“Oh, Estelle,” jammerde hij, “Wat hebben we gedaan?”

Het idee dat zij samen een rol hadden gespeeld in de ellende van anderen was ondraaglijk, laat staan het feit dat zijn lieve Deborah bijna vijftig jaar lang leugens had aangehoord. Zich onbewust van de verbaasde blikken van de jonge familie die net uit de auto naast hem stapte, stortte hij in en huilde het uit van verdriet.


Klik hier om aflevering 6 te lezen!Afbeeldingen:

‘Holden Australia‘ van Jo Burckhardt op Freeimages.comWil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je op de Tekstschrijver nodig Blog!


Wil je meer weten over mijn diensten? Kijk dan verder op mijn tekstschrijver website of op mijn andere twee websites:


https://wimbeunderman.com

https://forloveonlypublishing.com
Gearchiveerd in de categorieën: schrijven, verhalen

Voorzien van de labels: tekstschrijver, aboriginal, waarheid

Deel deze blog

Geef je reactie op deze blog

Abonneer op mijn blog
Categorieën