Dit is het einde van de wereld zoals wij die kennen

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op dinsdag 2 augustus 2016


Sharks by Ilona KuuselaOngeveer een jaar geleden stopte ik met het eten van vlees. Waarom? Omdat ik niet langer naar mezelf in de spiegel kon kijken zonder me rot te voelen over het misbruik en de uitbuiting van boerderijdieren. Jaren geleden had ik mijn vleesconsumptie al geminderd, en nu voelde ik dat het tijd was om helemaal te stoppen met het eten van vlees. Kort daarna stopte ik met het eten van bijna alle zuivelproducten ik eet alleen boter en af en toe kaas wat in feite inhoudt dat ik veganistisch eet. Toch maakt dit mij niet diervriendelijk. Bovendien voel ik niet de behoefte om met andere veganisten om te gaan.Een geboren chocovore

Trouwens, zo lang als ik me kan herinneren, ben ik nooit een echte vleeseter of groente eter geweest. Mijn lieve moeder had het niet makkelijk toen ze mij als jongetje wou voeden. Het enige wat ik graag at, waren: brood, jam, kaas, corn flakes met melk en suiker, eieren, ijs, pindakaas, sommige vruchten zoals banaan, en chocola. Ik geloof dus dat ik een geboren chocovore (chocolade eter) ben. Hiervan was ik me toen niet bewust, en ook al was ik gek op dieren, zoals onze hond en onze kat, vond ik het leuk om naar de rodeo in Rockhampton te gaan en op bezoek te gaan op de veehouderij van een vriend van mijn ouders. Toch, diep vanbinnen, wist ik dat de manier waarop we dieren, de natuur en onze planeet behandelden verkeerd was.


Nature Is Speaking Julia Roberts is Mother Nature


Brunei Tropical Rainforest by Devin KhoGunstige veranderingen

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen hoe onze planeet ervoor staat. Toch ben ik blij dat Julia Roberts het zo mooi opsomt in de video. Het feit is dat de Aarde zal overleven ook al zouden wij dat niet. We zullen daarom aan de slag moeten als toekomstige generaties in een gezond en harmonieus milieu willen leven. En ook al betekent het dat we geleidelijk aan onze levensstijl aan moeten passen, betekent het niet dat we terug moeten naar het stenen tijdperk of in hippie communes moeten leven met alleen de minimale benodigdheden. Ik geloof, en onderzoeken tonen aan, dat eenvoudige veranderingen, in bijvoorbeeld ons dieet, gunstige veranderingen teweeg kunnen brengen in ons klimaat, alsook bevorderlijk kunnen zijn voor mens en dier.


We zijn werkelijk wat we eten

Om te beginnen, de uitstoot van broeikasgassen zal kelderen zodra we stoppen met het houden van vee of, met andere woorden, stoppen met het eten van vlees. Dit is niet alleen beter voor de planeet en voor de betreffende dieren, het is ook beter voor de mens. Boerderijdieren die gefokt worden voor de vleesindustrie krijgen hormonen toegediend. Deze en de stresshormonen die de dieren opbouwen onder de stressvolle omstandigheden op boerderijen, tijdens transport en in het slachthuis waar zij genadeloos worden gemarteld met stroomstoten en worden geslacht komen uiteindelijk op ons bord en in ons lichaam terecht. We zijn werkelijk wat we eten. In dit geval: stress, angst en gifstoffen. Daarnaast is bewezen dat vlees vooral rood vlees kanker veroorzaakt en dat het voor de helft minder eiwitten bevat dan groenten als boerenkool, broccoli en spruitjes.


Kortzichtige benadering

Maar, ook al kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te kunnen eten, halen uit planten, vruchten en noten, zou het een kortzichtige benadering zijn om te geloven dat we al onze milieuproblemen kunnen oplossen en dieren van mensengeweld kunnen redden, alleen maar door vegetarisch, of zelfs veganistisch, te eten en te leven. Natuurlijk zouden we zeker een grote stap voorwaarts zetten, maar, in mijn beleving, zouden we vooral de oorzaak van het probleem aan het verschuiven zijn. Wanneer we stoppen met het houden van vee, houden we miljarden hectaren aan land over, die we kunnen gebruiken om gewassen op te verbouwen. Maar, zal dit genoeg zijn? Nee, dat betwijfel ik, vooral als je er rekening mee houdt dat de materialen die gebruikt worden om onze kleding en ons schoeisel mee te fabriceren ook vervangen moet worden door plantaardige materialen. Uiteindelijk zouden we te maken krijgen met grootschalige uitputting van de Aarde.


Midnight Oil River Runs Red


Het milieu vervuilen

Er zouden ook andere zaken zijn die aandacht nodig hebben. Neem, bijvoorbeeld, onze behoefte aan olie, niet alleen om onze verbrandingsmotoren van brandstof te voorzien, ook om kunststoffen mee te fabriceren. En wat dacht je van metaalertsen? Op dit moment worden er nieuwe materialen ontwikkeld, zoals beton gemaakt van hennep, om metalen, cement, plastic en dergelijke te vervangen. Toch zijn we op dit moment nog afhankelijk van deze ‘ouderwetse’ materialen voor bijna alles in ons dagelijks leven. Daarom zullen we, tot deze nieuwe materialen geïntegreerd zijn in onze samenleving, nog steeds de Aarde aan het uitmijnen zijn, en daardoor natuurlijke leefomgevingen aan het vernietigen zijn. Daarnaast zijn er zogenaamde onzichtbare vervuilende stoffen, zoals de CO2-uitstoot van het internet. Terwijl ik deze blog schrijf, help ik het milieu te vervuilen.


Elkaar helpen

Laten we het positief bekijken. Geleidelijk aan veranderen wij en verandert onze manier van leven, en vanuit de verandering in onszelf verandert de wereld in positieve zin. Ik geloof dat veranderingen van binnenuit komen, letterlijk en figuurlijk, dus wat wij eten, zal ons veranderen en de wereld in zijn geheel. Laten we eerlijk zijn, iedereen heeft het recht om op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo te veranderen, en iedereen eet op zijn eigen manier. Neem, bijvoorbeeld, chocovore Abigail O’Neill. Deze zogenaamde ‘chocolate model’ leeft van een dieet dat vrijwel uit chocola bestaat, zij het met zeer weinig suiker. Volgens haar vaart zij er wel bij en ze gebruikt zelfs schoonheidsproducten gemaakt van cacao. In ieder geval is, in mijn beleving, niemand 100% diervriendelijk of natuurvriendelijk. Waarom zouden we elkaar dan veroordelen terwijl we elkaar kunnen helpen om te veranderen?


Midnight Oil One Country


Mt. Remarkable National Park by Shai CogginsOutback supermarkt

Verandering is wat onze soort het menselijk ras zal helpen om te overleven. Zoals Darwin het verwoordt: het soort dat het meest geneigd is om te veranderen. Het komt neer op vindingrijkheid. De Australische Aboriginals, bijvoorbeeld, overleefden met het grootste gemak in een milieu dat Europeanen als onherbergzaam beschouwden. Volgens de Australische landmacht majoor Les Hiddens, ook bekend als de Bush Tucker Man, leefden de Aboriginals in een gecombineerde outback supermarkt en doe-het-zelfwinkel. De Aboriginals waren vindingrijk en we kunnen veel van hen leren, niet zozeer over wat we eten, maar over onze benadering van de natuur. We kunnen onze manier van leven verbeteren door terug naar de natuur te gaan voor onze voedselvoorraad.


Bush Tucker Man Season 1 Arnhem Land


Chocolate by Florian RolfshagenHet antwoord is chocola!

Jazeker, het goede nieuws voor chocovores zoals ik is: het antwoord is chocola! Nou, bijna. Om precies te zijn, ligt het antwoord in de manier waarop aankomende, revolutionaire bean-to-bar (van boon tot reep) chocoladefabrikanten cacao verbouwen. Mashpi bijvoorbeeld, haalt cacao uit zijn agroforestry plantage in Ecuador. Deze plantage is een voedselbos, wat betekent dat de cacaobomen en andere vruchten en groenten in een natuurlijk bos groeien. De cacao en de andere gewassen worden met zorg geoogst, zodat het bos zo min mogelijk wordt aangepast, en voortdurend mensen zal kunnen geven wat ze nodig hebben. Dit heet permacultuur, en het is ecologisch duurzaam en economisch stabiel.


Terug naar de natuur nieuwe stijl

Ook in de steden gaan mensen terug naar de natuur nieuwe stijl met hun eigen groentetuinen, en wanneer mensen geen eigen tuin hebben of onvoldoende geld daarvoor hebben, leveren initiatieven, zoals Fleet Farming in Orlando urban farming een uitstekend alternatief. Ik word heel blij van initiatieven zoals deze, vooral omdat het neerkomt op dat mensen samenwerken. Een ander voorbeeld (niet op het gebied van eten) is BlockChain, waar mensen op basis van gelijkwaardigheid een digitaal geldeenheidsysteem onderhouden ten behoeve van iedereen die eraan meedoet.


Fleet Farming Orlando


George Benson A Change Is Gonna Come


Paradise On A Beach by JD KoenigDe sleutel is samenwerking

Zoals een Afrikaans spreekwoord luidt: ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen’. De sleutel is samenwerking. Door samen te werken vanuit onze eigen individualiteit en met respect voor onze verschillen, zullen we een nieuwe wereld creëren. Een wereld waarin alle levensvormen de kans krijgen om zichzelf te voeden, om te leven in overvloed. Een wereld waarin alle mensen hun potentieel volledig kunnen benutten, zodat ze zichzelf volledig kunnen manifesteren, en een gelukkig, voldoening gevend en liefdevol leven kunnen leiden. Doe het oude weg en verwelkom het nieuwe. Dit is het einde van de wereld zoals we die kennen, en daar voel ik me goed bij.R.E.M. Its The End Of The worldAfbeeldingen:

‘Sharks’ van Ilona Kuusela op Freeimages.com

‘Brunei Tropical Rainforest’ van Devin Kho op Freeimages.com

‘Mt. Remarkable National Park’ van Shai Coggins op Freeimages.com

‘Chocolate’ van Florian Rohlfshagen op Freeimages.com

‘Paradise On A Beach’ van JD Koenig op Freeimages.comWil jij ook op de hoogte blijven? Abonneer je op de Tekstschrijver nodig Blog!
Gearchiveerd in de categorieën: levensbeschouwing, transformatie, persoonlijke groei, inzicht, maatschappij, economie, inspiratie, bewustzijn, outback, natuur

Voorzien van de labels: tekstschrijver, samenwerken, economisch, australie, natuur, aboriginal, samenleving

Deel deze blog

Geef je reactie op deze blog

Abonneer op mijn blog
Categorieën