Wie denk je wel dat je bent?

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op dinsdag 5 november 2013En zij fluisterde zacht als dons in zijn oor: "Je bent volmaakt zoals je nu bent..." – Uit: De feeks van Montpézat

Wie kan van zichzelf zeggen dat hij zijn ware zelf kent en er ook nog eens naar gedraagt? In hun nummer ‘Pretty Fly’ vertelt ‘The Offspring’ hoe we in onze samenleving ons best doen om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Op cynische wijze zingt lead zanger, Dexter Holland, vrij vertaald: “Weet je, het is best moeilijk om te overleven tegenwoordig. Onze hoofdpersoon is niet cool, maar hij doet toch alsof. Hij heeft werkelijk geen idee en geen stijl, maar alles wat ontbreekt compenseert hij door ontkenning.”


Lees meer over "Wie denk je wel dat je bent?"

De kracht van zachtheid

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op dinsdag 29 oktober 2013


Foto door Hector Landaeta op Sxc.hu

Van jongs af aan krijg ik te horen dat ik zacht ben of te goedig of te lief. In mijn jonge jaren vond ik dat onprettig, maar nu zie ik in dat dat kwam door de lading die zachtheid in onze samenleving krijgt. Het wordt vaak geassocieerd met zwakheid, slapheid of machteloosheid. Ondertussen weet ik beter. Dat komt voor een groot deel door Aikido, wat ik een jaar of zes heb beoefend.


Lees meer over "De kracht van zachtheid"

We waren beste vrienden

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op woensdag 23 oktober 2013Zo nu en dan, op dagen zoals deze met de zachte herfstzon en een briesje dat de bladeren aan de bomen streelt, word ik overspoeld door een intens en melancholisch verlangen. Het is dan dat het geklepper van een ekster in z’n eentje, mij meeneemt in mijn herinneringen, naar eind jaren 70 in Canberra Australië. Terug naar de dagen met mijn hond, Rover.


Lees meer over "We waren beste vrienden"

Leef de beste versie van jezelf

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op woensdag 2 oktober 2013


"Wees zonder vrees in het aanzien van uw vijanden. Bescherm de hulpelozen, zelfs als dit tot uw eigen dood leidt. Dat is uw eed. Sta op, ridder", is wat Balian van Ibelin zegt wanneer hij de mannen van Jeruzalem tot ridder slaat in de film ‘Kingdom of Heaven’ (vertaald: Koninkrijk van de Hemel). Is dat niet wat idealistisch? Ik denk het niet, want wij allen hebben het in ons om als ridders te leven. Ridders van het Koninkrijk van de Hemel, ongeacht ons geloof, onze godsdienst, oorsprong of omstandigheden.


Lees meer over "Leef de beste versie van jezelf"

Liefde stroomt door ons allen

Geschreven door Wim Beunderman, geplaatst op donderdag 5 september 2013


Foto ‘Sunflowers’ door Andreas Krappweis, op Sxc.hu

Al lang voor de tijd begon
Voorbij de grenzen van ruimte
Ontstond een goddelijke kracht


Lees meer over "Liefde stroomt door ons allen"
Abonneer op mijn blog
Categorieën